filt/blanket · stickning/knitting · Temperaturfilt / temperatureblanket 2018

Temperaturfilt / temperatureblanket 2018

IMG_8923
Min temperaturfilt kommer att vara i de här färgerna! / The colors of my temperature blanket!

English at the end.

Anna (annavirkpanna) och Marie (bymimzan) har pratat om sin virkade temperaturfilt de tänkte börja med 1 januari (du kan läsa om den HÄR på Stitchblogger’s husblogg) och jag blev så himla sugen på att göra en stickad variant! Sagt och gjort och med rätt kort varsel,  så är jag på. Faktum är att varslet är så kort att jag inte fått hem mitt garn ännu. Jag har valt Maries färgpaket som du kan se och beställa HÄR. Garnet är mysiga Scheepjes Soft fun som finns hos Favoritgarner.se, du kan se alla färger HÄR. Bra att veta är att om man köper ett färdigt garnpaket till temperaturfilten så är det bara ett startpaket, med ett nystan i varje färg, och att man kommer att få komplettera efterhand. Det är svårt att förutspå vädret och vilka nystan som det behövs mer av.

Jag kommer att läsa av temperaturen kl. 12:00 i Göteborg varje dag, men jag har ändrat intervallet lite från Skåningarna Anna och Marie. Jag är ju pessimist och ser det som osannolikt med temperaturer över +30 grader samtidigt som jag befarar lite lägre temperaturer i vinter så mitt intervall kommer sträcka sig från -11 till + 31. (Det är bara förskjutning med ett snäpp, jag kommer också att ha olika färger på var tredje grad.) Du kan anpassa lite till var du bor. Det är lätt att lägga till en eller två färger om man vill ha större intervall. Jag kommer att skriva ett inlägg så fort jag har fått hem garnerna med en exakt lista med färg och temperatur. Det gör inte så mycket att jag får börja några dagar senare, bara jag kommer ihåg att skriva upp temperaturen. Tror det bara är roligare att ha flera varv vid första stittningen. 🙂

Jag har tänkt lite på hur den ska se ut. Detta är ju näst intill ett evighetsprojekt som verkligen kommer att pågå heeela året, så det gäller att mönstret är tillräckligt lätt så att man kan sticka randen alla dagar, även när man är lite trött men samtidigt inte så lätt att man tröttnar halvvägs… Mitt val föll på en slätstickad zigzag-filt. Den består av två varv som upprepas, varv 1 innehåller lite ökningar och minskningar och varv 2 består av enbart aviga maskor. Helt ok. Och eftersom det är två varv tappar man (förhoppningsvis) inte bort sig.

Jag har inte själv stickat denna filt innan, men har gjort lite tester innan så att det funkar. Med Scheepjes soft fun blir 365 varv (ett varv om dagen med andra ord) ca. 121 cm långt, så jag tänkte att filten kan bli ungefär fyrkantig, dvs 121 cm bred och eftersom 23 maskor = 10 cm i zigzagstckning så blir upplägget på 271 maskor.

20171231_115246
Här är mitt test av mönstret, använde Soft fun-nystan jag har hemma, så det är INTE de färger som filten kommer att bli i, men så får ni en uppfattning om hur mönstret ska vara. / Test of the pattern I’m using, not the colors I will be using for my blanket, though.

 

Mönster:

Du behöver en 4 mm. rundsticka som är 120 cm lång.

Lägg upp 271 maskor (Delbart med 18 + 1, ifall du vill göra en annan storlek).

Varv 1: aviga maskor hela varvet.

Varv 2: 1 rm, ÖKVÄ, *7 rm, döhpt, 7 rm, ÖKHÖ, 1 rm, ÖKVÄ, * upprepa *-* tills du har 18 maskor kvar på stickan: 7 rm, döhpt, 7rm, ÖKHÖ, 1 rm.

Första dagen kommer jag att lägga upp samt sticka varv 1 med dagens färg. Dag 2 blir varv 2, dag 3 varv 1 etc.

Förklaringar:

Rm = rät maska

Döhpt = (Dubbel överdragshoptagning)
lyft nästa maska räta, sticka de följande 2 maskorna rätt tillsammans och dra den lyfta maskan över de två ihopstickade maskorna.

ÖKHÖ = Ökning med högerlutning
Öka en maska genom att med höger sticka plocka upp öglan mellan maskorna och sätta den på vänster sticka genom att sticka in vänster sticka bakifrån i öglan (se bild), och därefter sticka den upplockade maskan som vanligt rätt.

20171231_230627
ÖKHÖ / Make 1 right.

ÖKVÄ = Ökning med vänsterlutning.
Öka en maska genom att med högersticka plocka upp öglan mellan maskorna och sätta den vänster sticka genom att sticka in vänster sticka framifrån i öglan (se bild), och därefter sticka den upplockade maskan genom bakre maskbågen.

20171231_230734
ÖKVÄ / Make 1 left

Använd hashtaggen #sbtemperaturfilt2018 när du lägger ut bilder på din temperaturfilt så att vi kan få se hur det går! 🙂

Nu är det bara att vänta på garnet!

********************

After hearing about the temperatureblankets Annavirkpanna and Bymimzan are making (you can read about theirs on Stitchblogger’s houseblog HERE), I just had to make a knitted version. After a lot of thought this is what I came up with:

I’ve chosen the same yarnpack of Scheepjes Soft fun as Bymimzan, it will be interesting to see the different blankets when they’re done! You can find the yarnpacks HERE. Remember that it’s just a start, since we can’t predict the weather, you’ll have to buy more yarn as you go, but this should take you a bit along the way.

The colors will be chosen according to three degrees intervals, ranging from -11 to +31 degrees celsius. (Well, since I decided this on a real short notice, I haven’t gotten the yarn yet, so I’ll make a new post in a few days with the exact colorscheme.) I will take the temperature each day at noon, in Gothenburg.

My blanket will turn out approximately 120 * 120 cm, if my calculations are correct. I must add that I haven’t done this exact blanket, but I know the width is correct and 365 rows (one row per day) should equal 120 cm since every cm has 3 rows… If it will be too short it will be easy to add more rows.

I wanted a pattern that is simple enough to knit even after a hectic day at work, and yet not that boring that I will quit halfway of boredom, and the pattern I’ve chosen is a simple zigzag pattern, consisting of two rows. 

You’ll need a long circular 4 mm needle, preferably 120 cm long.

Cast on 271 stitches (divisible by 18 + 1, in case you’d like to make one different size).

20171231_123630
This is my testpiece…

Pattern:

Row 1: Purl

Row 2: k1, make 1 left, *k7, SK2P, k7, Make 1 right, k1, make 1 left * repeat *-* until you have 18 sts left on needle: k7, SK2P, k7, make 1 right, k1.

The first day I will cast on AND make row 1 with the color of the day. Day 2 I’ll make row 2, day three row 1 etc…

Abbreviations:

K = Knit

SK2P = slip 1 stitch, knit 2 together and pass the slipped stitch over the two just knitted stitches.

Make 1 left = pick up the loop between the stitches with right needle and twist to the left and put it on the left needle (see pic above.) knit through back loop.

Make 1 right = Pick up the loop between the stitches with the right needle and twist to the right and put it on the left needle (see pic above), knit through front loop (like you normally do).

Use this the hashtag #sbtemperaturfilt2018, when showing your blanket on Instagram, and when browsing for others!

Can’t wait to start!!

 

10 reaktioner till “Temperaturfilt / temperatureblanket 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s