filt/blanket · stickning/knitting · Temperaturfilt / temperatureblanket 2023

Temperatureblanket / Temperaturfilt 2023

English below.

Ok, som ni vet har jag gjort temperaturfiltar 2018 och 2019, och att jag 2020 gjorde jag en duk. Det är både härligt och apjobbigt att hålla på med en evighetsstickning som ett temperaturprojekt är. Hur snabb man än är så tar det ett år innan man är klar (om man inte väljer ett tidigare år, då är det ju bara att köra på :)).

Men ärligt talat, mestadels är det jätteroligt att följa temperaturen med ett stickprojekt och filtarna jag gjorde älskas av alla i familjen. När jag såg att Favoritgarner.se hade ett färgpaket i ett av mina favogarner Arwetta, så kände jag att nu var det minsann dags igen. Kolla in färgpaketet Fäbod HÄR. (Där finns också mer inspiration, en annan variant på stickad temperaturfilt och flera roliga virkade!)

Jag tar temperaturen kl. 12 på SMHI’s sida för Göteborg (oavsett om jag är i Göteborg eller inte) och tro det eller ej så är det jättespännande att se om jag får samma som igår (dvs lite färre trådar att sy in) eller om det kanske blir en hittills oanvänd temperaturfärg.

Jag stickar efter samma zigzagmönster som jag gjort mina övriga temperaturprojekt efter, du hittar mönstret HÄR

Jag tycker dock att detta garn är liiiite för tunt för att göra en stor filt av (och framförallt, herreminje vad många maskor varje varv måste ha), men dubbelt blir jättebra. Har ju gjort ett gäng strumpor med dubbelt Arwetta som blir jättebra.

Funderar du vad som blir bäst? Här har jag gjort två provlappar. Båda har jag lagt upp 37 maskor på (2 rapporter plus en extra maska) och stickat 20 varv. Måtten är inklusive upplägg- och avmaskningsvarv. Översta är är stickad med enkelt garn och stickor 3,0 mm. Den mäter 11,5 cm (utspänd som på bilden), 5,5 cm hög

Den andra är stickad med dubbelt garn och stickor 4,0 m.m. och mäter 16 cm bred och 9 cm hög.

These are my swatches, top one is knit with one strand and the bottom one is knit with two, and I definitely prefer the bottom one.

Väljer du att sticka med enkelt garn får du fundera och räkna på måtten för att filten ska få önskade proportioner. Kanske behöver du göra två varv om dagen om du ska göra en ”vuxen”filt för att proportionerna ska bli rätt.

Jag gör som sagt med dubbelt garn och jag följer ursprungsmönstret för filten med samma upplägning etc.

Så här ser min filt ut när jag stickat hela januari:

My temperatureblanket when January is all knit up.

Vad gäller temperaturintervall får du kolla vad som brukar vara högsta och lägsta temperatur där du vill ta temperaturen från. Något år har jag inte använt garnet för högsta och lägsta temperaturen och det är ju synd. Räkna också med att du kommer att få komplettera med ganska många fler nystan efter hand.

Tempertures and colors:

+27 and above: 361
+25,0 – + 26,9: 813
+23,0 – +24,9: 810
+21,0 – +22,9: 807
+19,0 – +20,9: 236
+17,0 – +18,9: 373
+15,0 – +16,9: 363
+13,0 – +14,9: 136
+11,0 – +12,9: 827
+9,0 – +10,9: 809
+7,0 – +8,9: 148
+5,0 – +6,9: 726
+3,0 – +4,9: 811
+1,0 – +2,9: 808
-1,0 – +0,9: 812
-1,1 and colder: 971

Adjust the temperatures and number of different colors to the temperatures for your area.


Don’t look like much when January is done, but this will be so cozy and colorful!

I made temperatureblankets in 2018 and 2019 and in 2020 I made a temperaturtablecloth. I really loved those projects, but took a temperatureprojectbreak for two years. Mainly because we really have enough blankets at home. Or so I thought. In these uncertain times with energycrisis, war in Europe and climatechange we need comforts more than ever. Time for my blankets and when I saw that Favoritgarner had this yarnpacks for temperatureblankets made with one of my favorite yarns (Filcolana Arwetta) i felt that it was time again. I chose the yarnpack Fäbod, check it out HERE at the online yarnshop Favoritgarner.se.

Arwetta is really a thin sockyarn, and I really do think that a blanket knit with just one strand will be a bit too thin, and to get it to decent size… well, it would need a number of stitches that will take forever to knit… And to get the right length you might even have to knit two rows each day.

I made two swatches just to be sure, you can see it on the above pic. I cast on 37 stitches (that’s 2 patternrepeats) and knitted 20 rows.

For the top one I used a single strand and knitting needles 3,0 mm and it measures 11,5 x 5,5 cm.
For the bottom one I use 2 strands and knitting needles 4, 0 mm and it measures 16 x 9 cm.

Use those measures when designing your own blanket to get the right size. Maybe a smaller kids/baby blanket would be good with just one strand?

Anyway. I’m using the same pattern for this year’s blanket as I used for my previous temperatureprojects. You can find the free pattern in this blogpost: Temperaturfilt / temperatureblanket 2018

I sew in all ends and I don’t cut the yarn if the same color is used after 2 or 4 rounds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s