Duk/tablecloth/doilies · temperaturduk 2020/temperaturetablecloth 2020 · Virkning/crochet

Temperaturduk 2020 / Temperaturetablecloth 2020

Garnbilden

(English at the end)

De senaste 2 åren har jag stickat två temperaturfiltar i samma teknik och samma färgskala. Har aldrig riktigt förstått grejen med dessa, men när jag väl började… Oj oj, totalt beroendeframkallande. Mönster och info om min temperaturfilt finns HÄR och HÄR finns inlägg med temperaturskalan och färger på filten. När jag gjort den första och hade en hel del garn kvar så bestämde jag mig för att göra en till i samma färgskala för att kunna jämföra dem. Inom kort kommer ett blogginlägg med summering av båda filterna och massa jämförelsebilder!

IMG_20190713_212737_094 (1)
Lite olika ljusförhållanden men visst ser man skillnaden!

Är liite trött på färgerna nu och att ett filtprojekt som pågår ett helt år tar ju upp ganska mycket plats. I år blir det därför en temperaturduk. Samma teknik, men den ska vara lite mindre och garnet blir supertunna virkgarnet (men den ska bli stickad) Scheepjes Sugar Rush från Favoritgarner.se. (Garnet som består av sjuuukt många färger hittar du HÄR.)

Färgskalan blir följande (Celcius):

+26,0 och högre (and higher): 246 Icy pink
+23,0 – +25,9: 398 Colonial Rose
+20,0 – +22,9: 786 Fuchsia
+17,0 – +19,9: 192 Scarlet
+14,0 – +16,9: 388 Rust
+11,0 – +13,9: 395 Willow
+8,0 – +10,9: 245 Green Yellow
+5 – +7,9: 392 Lime Juice
+2 – +4,9: 101 Candle Light
-0,1 – +1,9: 074 Mercury
-3,9 – -1,0: 242 Metal grey
-4,0 och lägre (and higher): 110 Black.

På bilden ligger de i ordning, svart är kallast och ljusrosa är varmast. De små nystanen är Scheepjes Sweet treat vilket är samma som Sugarrush, bara lite mindre nystan. Det som är på bilden är det jag har och jag tror att jag kan komma behöva köpa några fler nystan i mittentemperaturerna men det gör jag i så fall efter hand. HÄR hos Favoritgarner finns massa inspiration om temperaturdukar och temperaturfiltar och även färdiga garnpaket som kan beställas till specialpris (bland annat mina färgval:))!

Jag läser av temperaturen på SMHI’s hemsida kl. 12 varje dag för Göteborg.

Mönstret är som sagt samma som filten men smalare. Man kan göra den hur bred man vill, en rapport på 18 maskor är ca. 5 cm med Sugar Rush och stickor 2,0 (beroende lite på hur hårt du stickar). Vill du t.ex. att duken ska vara 30 cm bred = 18 maskor x 6 =108 maskor plus 1 extra = 109 maskor upplägg. Jag vill att min duk ska bli ungefär 50 cm bred så jag lägger upp 181 maskor. Tyvärr kan jag inte svara på hur lång den blir, för mig spelar det ingen roll, men om du vill testa så kan du sticka 10 cm och se hur många varv det blir. Vill du ha en extra lång duk kan du sticka två varv varje dag om du vill.

Jag har ingen plan på hur jag ska göra med kanterna, men det lutar åt att jag fäster trådarna precis som på temperaturfilten, blir det inte bra med det tunna bomullsgarnet virkar jag en kant längs långsidorna. Jag är säker på att jag vill ha en frans på varje kortsida i alla fall. (Älskar ju fransar.)

För att få en uppfattning om mönstret så är här en processbild av en av filtarna:

20180630_174141
The same pattern as below but here as one of my temperatureblankets.

Mönster:

Du behöver en 2 mm. rundsticka eller parstickor. (Jag kör parstickor.)

Lägg upp 181 maskor (Delbart med 18 + 1, ifall du vill göra en annan storlek).

Varv 1: aviga maskor hela varvet.

Varv 2: 1 rm, ÖKVÄ, *7 rm, döhpt, 7 rm, ÖKHÖ, 1 rm, ÖKVÄ, * upprepa *-* tills du har 18 maskor kvar på stickan: 7 rm, döhpt, 7rm, ÖKHÖ, 1 rm.

Första dagen kommer jag att lägga upp samt sticka varv 1 med dagens färg. Dag 2 blir varv 2, dag 3 varv 1 etc.

Förklaringar:

Rm = rät maska

Döhpt = (Dubbel överdragshoptagning)
lyft nästa maska räta, sticka de följande 2 maskorna rätt tillsammans och dra den lyfta maskan över de två ihopstickade maskorna.

ÖKHÖ = Ökning med högerlutning
Öka en maska genom att med höger sticka plocka upp öglan mellan maskorna och sätta den på vänster sticka genom att sticka in vänster sticka bakifrån i öglan (se bild), och därefter sticka den upplockade maskan som vanligt rätt.

20171231_230627
ÖKHÖ, Make 1 right

ÖKVÄ = Ökning med vänsterlutning.
Öka en maska genom att med högersticka plocka upp öglan mellan maskorna och sätta den vänster sticka genom att sticka in vänster sticka framifrån i öglan (se bild), och därefter sticka den upplockade maskan genom bakre maskbågen.

20171231_230734
ÖKVÄ, Make 1 left

I’ve been making 2 temperatureblankets using the same colors and same pattern two years in a row. It’s been so interesting to see the difference, and I’ve loved making them, but I’ve gotten a bit tired of the colors, and for 2020 I wanted a smaller project and completely different colors. So let me present the Temperature tablecloth of 2020. I’ll use the same pattern, just less stitches, and I’ll continue to check the temperature at noon in Gothenburg. (See above list for temperatures and the colors I’ve chosen.) My chosen yarn is Scheepjes Maxi Sugar Rush, and you can check out the lovely colors HERE at Favoritgarner.com.

I’ve done a very simple and non-reliable swatch (because I’m a bit lazy and to me it’s enough), and one repeat of 18 stitches measures approximately 5 cm. I want my tablecloth to be about 50 cm wide so I cast on 181 stitches, but you can cast on less or more, just remember that the number should be divisible by 18 plus 1 added stitch. I don’t know how long the tablecloth will end up to be.

You’ll need 2,0 mm knitting needles (circulars or straight ones).

Cast on 181 stitches (divisible by 18 + 1, in case you’d like to make one in a different size).

Pattern:

Row 1: Purl

Row 2: k1, make 1 left, *k7, SK2P, k7, Make 1 right, k1, make 1 left * repeat *-* until you have 18 sts left on needle: k7, SK2P, k7, make 1 right, k1.

The first day I will cast on AND make row 1 with the color of the day. Day 2 I’ll make row 2, day three row 1 etc…

Abbreviations:

K = Knit

SK2P = slip 1 stitch, knit 2 together and pass the slipped stitch over the two just knitted stitches.

Make 1 left = pick up the loop between the stitches with right needle and twist to the left and put it on the left needle (see pic above.) knit through back loop.

Make 1 right = Pick up the loop between the stitches with the right needle and twist to the right and put it on the left needle (see pic above), knit through front loop (like you normally do).

2 reaktioner till “Temperaturduk 2020 / Temperaturetablecloth 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s