Alla hjärtans dag/valentine's day · Kort · Okategoriserade · pärlstickning

Alla hjärtans dag-kort/valentine’s day card

Jag erkänner att jag lider av en helt onödig besatthet av pärlor. Onödig eftersom jag knappt någonsin pysslar med pärlor men jag kan ändå inte låta bli att köpa mer så fort jag är inne i en butik med pärlor. Jag älskar dock att sticka med pärlor, men ibland kan det vara svårt att hitta det perfekta garnet. Nej, det är inte sant, det är jag som är petig, allt garn (nästan) funkar till pärlstickning, bara man hittar pärlor och garn som storleksmässigt passar ihop.

Jag gillar småprojekt och blandar gärna olika material. Dessa alla hjärtansdagkort (funkar ju bra året om) är ett perfekt litet projekt för dig som inte testat pärlstickning förut, och är du van fixar du lätt egna pärlmotiv!

I admit. I suffer from a completely unnecessary obsession of pearls. Unnecessary since I hardly make anything of all those pearls I couldn’t resist buying… I do love knitting with pearls, though, but have a hard time to find the right yarn. No, who am I kidding? All yarn works with pearls, as long as you find yarn and pearls that are compatible.

I love small project and to mix different materials. These Valentine’s day cards (Well, hearts works all year round, right?) is the perfect little project for anyone who hasn’t tried to knit with pearls before, and if you’re already experienced you can easily adapt the pattern.

Here’s the English pattern: valentines-day-cards-english

Kom ihåg att om du gör något efter mina mönster ska du berätta varifrån du fått mönstret och länka till www.annimia.com om du lägger ut bilder på de färdiga alstren på sociala medier. Lägger du ut bilder på alster från mina mönster på Instagram skulle jag bli jätteglad om du taggade #annimia77 så att jag får se dem!

When using my patterns, please link back to www.annimia.com. Would love to see finished work of my patterns so be sure to tag any Instagram-pics with #annimia77 so I can find them.

20170204_085251

Material

Garn: Scheepjes Maxi bonbon i två färger (eller en om du vill ha den virkade kanten i samma färg, det funkar också)
Stickor nr: 2 stickfastheten är inte noga, stickar du lösare blir motivet bara större, och stickar du hårdare blir det mindre, när du sen skär ut kartongen så anpassar du bara storleken.
Virknål:
1,75 till kanten men det är inte så noga egentligen, bara du använder någon i ungefär samma storlek.
Pärlor: Jag har använt seedbeads av något slag, men bara de har tillräckligt stora hål så att det går att trä dem på garnet så funkar de. Gör inte mitt misstag att köpa metallic-pärlor, håller inte färgen och klarar inte vatten, men så länge jag inte blockar och pillar för mycket med dem stannar färgen kvar.
Övrigt: Pärlnål, liten snutt sytråd, osynlig tråd, vanlig synål, färgad kartong, lim eller dubbelhäftande tejp, knappnålar.

Start:

Börja med att trä på 184 pärlor på garnet. Använd en pärlnål som du sätter fast en ca. 10 cm lång sytråd och knyter ihop den så att det blir en ögla. I denna ögla kan du sen trä in garnet.

20170201_152724

Pärlorna jag använde gled inte så lätt på garnet, vilket var bra, då kunde jag lätt dela upp dem i tio och tio, vilket underlättade räkningen.

Lägg upp 24 maskor på dubbla stickor nr. 2. Egentligen spelar inte uppläggningsmetod så stor roll så välj den metod du gillar mest.

Sticka 6 räta varv, men var noga med att alltid lyfta första maskan på varje varv avigt, då kommer det bli en prydlig kant som blir lätt att virka i.

20170201_154306

Nu börjar det roliga, pärlstickandet!

Är du van pärlstickare så har du koll på vad du ska göra, men om detta är första gången så kommer en liten snabb beskrivning:

diagram-hjarta

Nu börjar pärlvarv nr 1 och du börjar där det står start på diagrammet. Du ska bara sticka in pärlor på vartannat varv, det varv då pärlorna är bakom arbetet från din sida sett.

Sticka 12 maskor (första av dessa 12 lyfts avigt som tidigare), sen drar du fram en pärla och drar den så långt du kan mot arbetet:

20170202_161631

Sticka nästa maska som vanligt, då lägger sig pärlan fint mellanmaskorna, så här:

20170202_162955

Skulle den hamna lite snett är det bara att lirka den till rätt plats. (Jag vet, det blev bara en omgång av singelpärlor i början för mig på två av korten. På den ena skulle jag testa med bara en, tyckte det blev finast med två, och glömde på den tredje. Gör som ni vill J)

Sticka resten av maskorna räta varvet ut. Alla jämna varv virkas rätt utan pärlor.

När du stickat hela pärlmotivet ska du återigen sticka 6 varv räta varv (glöm inte att lyfta första maskan avigt). Maska av på valfritt sätt och klipp av tråden. Jag fäste inte tråden nu, det ska ju ändå virkas en kant runt så jag virkade in trådarna istället och klippte av dem då när allt var klart.

Virkad kant:

Ta ett nytt garn i en rolig färg som passar, och virka en snäckkant på fyrkanten. Jag har använt virknål 1,75, men det går säkert bra med en virknål i ungefär samma storlek ifall du saknar just denna.

Fäst garnet med en smygmaska i vilken kantmaska som helst.

Varv 1: Virka ett varv med fasta maskor runt hela arbetet. I hörnen virkar du 1 fm, 1 lm, 1 fm. Avsluta med en smygmaska i första maskan. (Virka in alla trådändar när du kommer till dem.)

Varv 2: 3 lm, 2 st i samma maska, *hoppa över en maska, 1 fm i nästa, hoppa över en 1 m, 5 st i nästa m* upprepa *-* tills det återstår 3 maskor (det går nog inte jämt ut, så i slutet får man trixa lite för att det ska bli bra, det kan hända att du inte hoppar över en maska eller kanske hoppar över två. Det har jag fått göra på alla mina tre, men jag tycker inte att det märks), hoppa över 1 m, 1 fm i nästa, hoppa över 1 m, 2 st i samma maska som du gjorde 3 lm och 2 st i. (Jag gör inget speciellt i hörnen, fortsätter precis som ovan.) Du kan fästa genom en sm i 3:e luftmaskan, men jag tycker att ”osynlig avslutning” eller invisible join på engelska (googla på detta om du vill, bilderna man hittar brukar vara tydliga) som jag tycker är snyggast.

Fäst arbetstråden och klipp av alla trådar. (I vanliga fall virkar jag in trådändarna och sedan syr jag tillbaka dem igen innan jag klipper av, men det kommer ju inte vara så mycket slitage på korten så det räcker med snutten du virkat in och sen klipper av.

Om du har använt pärlor som tål vatten (inte metallicpärlor med andra ord) kan du blocka rutan nu så att det blir en fin fyrkant. Jag gjorde inte det utan sydde fast dem på korten så att de sträcktes ut. Det hade nog varit lättare om de varit blockade, men orkar du inte vänta tills de torkat kan du göra som jag gjort.

Montering

Du kan så klart köpa färdiga kort om du hittar i rätt storlek, men det är jättelätt att göra allt själv.

Stickningen kommer först att sys på en kartongfyrkant, som sen klistras fast på en dubbelvikt kartong.

Först klipper (eller helst skär ut med en pappersskärare för att få det helt rakt) du ut en fyrkant i lagom storlek för ditt motiv, min är ca. 12,5×12,5 cm . Har du inte blockat den ska du tänka på att motivet ska dras ut lite så att det blir fyrkantigt. Sätt kartongen med motivet på ett underlag som tål att man sticker nålar igenom. Sätt därefter nålar där du vill ha varje stygn så att det går igenom pappret, samtidigt drar du ut motivet så att det blir lagom stort och fyrkantigt.

20170204_073953

Så här fyrkantig och fin var den inte när jag började!

Sen tar du en annan nål och gör nya hål ett snäpp in i bården, dit stygnen ska gå:

20170204_074036

Nu kan du plocka bort alla nålarna, då ser pappret ut ungefär så här:

20170204_074218

Jag använder dubbel osynlig tråd, (dubbel just för att det är enklare att fästa tråden då), men det går bra med vanlig sytråd i samma färg som den virkade kanten. Den osynliga tråden är ju lite jobbig att sy med, och att ens se, det är ju inte för inte den kallas osynlig! J Jag försöker ha en nål i varje hörn när jag syr men det är lite svårt att få dessa nålar att stanna kvar. När jag var klar tejpade jag fast tråden på baksidan istället för att fästa den.

Mina kort är dubbla, och jag skar ut en bit kartong i passande storlek i förhållande till fyrkanten. Innan du viker är det bra att dra med t.ex. en halvtrubbigt föremål längs kanten.

Jag använde dubbelhäftande tejp för att fästa fyrkanten på kortet, men lim går så klart också bra.

Klart!

20170204_085228

 

2 reaktioner till “Alla hjärtans dag-kort/valentine’s day card

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s