filt/blanket · Rutor / squares · stickning/knitting · Virkning/crochet

Ruutu – babyfilt / babyblanket

20180415_093535

Det är många barn som föds i släkten just nu och denna filt har jag stickat/virkat till ett kusinbarn i Finland. Jag har satt ihop den av lite olika mönster/tekniker jag hittat så här kommer mest en beskrivning på hur jag gjort och lite användbara länkar. Garnet är nog det mjukaste syntetgarnet jag stickat i, Pingo Douceur 6 från Pingouin och du kan spana in det HÄR.

Garn: Pingo Douceur 6 från Pingouin, 1 nystan vardera i färgerna: Anis, Grenadine, Etain, Ciel, Poudre, Fuchsia, Indigo, Aviateur, Chanvre, Minerai, Perle, blanc och Noir. Stickor: 6 mm. (5 st. strumpstickor)
Stickfasthet: 14 maskor/10 cm enligt banderoll.
Övrigt: Virknål 5 mm för ihopvirkning och kant.
Storlek: 74 * 88 cm.

Rutorna var en del av Aroha knits 5 shawls5days- utmaning, där man i fem dagar fick ett sjalmönster att testa per dag. Denna fyrkant ville jag direkt göra en rutig babyfilt av. Jag hittar dock inte mönstret till denna ruta på Aroha knits hemsida, men hittade en likadan HÄR. Jag avmaskade efter 13 varv på varje ruta och då räckte garnet exakt till tre rutor i varje färg. Jag gjorde totalt 30 rutor i alla färger utom blanc, perle och noir.

När alla rutor var klara och alla trådar fästa virkade jag ihop rutorna med ”Flat Slip Stitch Granny Join”-metoden (som du hittar HÄR)

Kanten är jätteenkel, och består av enbart fasta maskor virkade i bakre maskbågen, 1 maska i varje maska, utom i hörnen där jag virkat tre maskor på varje varv. 4 varv totalt, börja med Perle och sticka vartannat varv med Perle och vartannat med Noir, sista varvet blir Noir.

Fäst alla trådar, klart!

20180218_122108

There’s a lot of babies being born right now, and this one will be sent to my cousin’s newborn in Finland. This is more of a ”how I made this” than an instruction, with links to the techniques I’ve used. The yarn is probably the softest yarn I’ve knitted with and you can find it HERE.

Yarn: Pingo Douceur 6 by Pingouin, 1 ball in each color: Anis, Grenadine, Etain, Ciel, Poudre, Fuchsia, Indigo, Aviateur, Chanvre, Minerai, Perle, blanc and Noir.
Knitting needles: 6 mm. (5 doublepointed)
Gauge: 14 sts/10 cm.
Other stuff: Crochethook 5 mm for joining and edge.
Size: 74 * 88 cm.

The squares where a part of Aroha Knits 5shawls5days-challenge where you recieved a shawlpattern each day in 5 days. When I made this square I immediately knew I wanted to knit a babyblanket using the squares. I didn’t find the pattern over at Aroha knits but found a similar pattern HERE. I cast off after 13 rounds and I could exactly make 3 squares of each color = 30 squares. I did NOT make squares from blanc, perle and noir, instead I used these colors for joining and the edge.

When I’d made all the squares and weaved in all threads I crocheted the squares toghether using ”Flat Slip Stitch Granny Join” and you can find the tutorial HERE.

The border is simple, only single crochets in back loop for four rounds, starting with Perle and altering Perle and Noir for 4 rounds, finishing off with Noir. (3 single crochet in back loop in each corner.)

Sew in all ends, done!

20180415_093553

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s