Sockor/socks · stickning/knitting

Sockanatomi

20171203_094528

Sorry, this is only in Swedish, I will make an identical post in English in the future… 

Woho, detta är den officiella starten på mitt sockäventyr! Vi börjar med en sockanatomi där jag tydligt går igenom mitt sätt att sticka sockor på, (den är på intet sätt min egen, det är en väldigt traditionell socka), tre variationer på denna socka för att visa, och uppmuntra till, hur man kan variera den i det oändliga, utan att egentligen vara beroende av någon annans mönster eller storlek. Innan vi börjar måste jag bara säga en sak, jag beställde massa härligt sockgarn från Favoritgarner.se (Viking sportsragg som du hittar HÄR hos Favoritgarner.se, alla sockor i detta inlägg är stickade med detta MYCKET prisvärda garn, enbart 22 kr för ett 50 grams nystan) och jag har en plan med dem, men jag glömde tänka på att jag ju skulle kombinera alla i första sockan, så tja… färgkombon på sockanatomi-sockan är… tja, inte sååå härlig.

PDF-mönster på Hjärtsockan, Sunday-sockan och Green day-sockan kommer sist i det här ganska låååånga inlägget.

Jag kan sticka sockor på ett sätt. Det traditionella sättet uppifrån och ned, med en hälflärp. Jag har gjort många sådana sockor, och tycker att jag kan göra en liten instruktion på detta, med mina tips och trix och att tänka på. Huruvida detta är det BÄSTA sättet att sticka strumpor på är högst tveksamt! Jag älskar det, men det är bara för att jag behärskar det, och vet hur jag enkelt kan sätta personlig prägel på sockan. Det har spritts en massa roliga och praktiska tekniker på nätet, med annan tå, annan häl och stickad nerifrån tån och två på samma gång. Som den traditionalist jag är blir jag helt nervös av allt nytt, men jag tänker ändå ge mig ut i det okända och testa allt jag kan hitta och förhoppningsvis kommer det att resultera i den bästa och smartast stickade sockan ni sett ;). Vi får se om jag lyckas, men vi börjar i det välkända. Och med tanke på alla misstag jag kommer att göra och problem jag kommer att stöta på så är det nog bra för mitt självförtroende att börja med något jag kan!

Garn: Viking Sportsragg, 6-7 st 50 grams nystan i olika färger om man vill göra varje moment i olika färger.
Stickor nr:
Strumpstickor 3,5 mm. samt strumpstickor 3 mm. (4 stycken räcker, 3 i projektet och en som jag stickar med.)
Stickfasthet:
22 maskor/10 cm. med stickor 3,5 mm.
Storlek:
Dam storlek 37. De är till mig själv, och jag har naturligt breda fötter, PLUS Hallux valgus och problematiskt (vid köp av stövlar) breda vader. Instruktionen beskriver hur du själv mäter foten och räknar ut så att du kan göra denna socka i vilken storlek som helst.

Innan du börjar:

Börja med att göra ett stickprov, med de stickor du ska sticka huvudparten av sockan med, dvs det sticknummer som rekommenderas på banderollen. I detta fall verkar Vikinggarn precis ha ändrat på sina banderoller, se bild.

20170911_134207

Den svarta verkar vara äldst och där rekommenderas stickor 3-3,5 som rekommenderas och då vill garntillverkaren att man ska få 23 maskor/10 cm.  På den vita är det ändrat, då står det bestämt stickor 3,5 men att man det går bra med både 22 och 23 maskor på 10 cm. Jag använde stickor 3,5 mm och fick alltså 22 maskor på 10 cm.20170911_082738

Stickprov är tråkigt, jag vet, men lite avkopplande och så lär man känna garnet innan man börjar med det riktiga. Jag är dock lat, jag brukar inte sticka så långt som man ska, det brukar bli bra ändå. Det är viktigt att göra stickprov, i få fall stickar man inte helt som det står på banderollen, och det är tråkigt om man upptäcker det när man är klar med en strumpa.

För att veta antalet maskor man ska lägga upp behöver man veta hur bred man är vid bredaste stället på foten, det brukar vara runt foten närmast där benat börjar. Min fot är 22 cm.  Gångra den siffra du fått när du mätte, med stickfastheten (antalet maskor per tio cm) och dela alltsammans med 10, alltså:

(22 cm * 22 maskor)/10 = 48,4 maskor.

Det ska avrundas till närmaste tal delbart med 2, dvs. 48 maskor i detta fall.

Skriv upp alla varv på papper, så får du säkert två lika stora strumpor! Det funkar inte att alls att mäta!

 Start:

Lilla resåren:

Lägg med rosa, färgnummer 557, upp 48 maskor med dubbla stickor nr 3 och fördela dem på 3 strumpstickor nr 3 mm. Nu ska du sticka lite resår, dvs. 1 räta, 1 avig (det är därför det ska vara delbart med 2) i 5 cm. Egentligen är det valfritt, men i minst 2 cm skulle jag säga för att det ska få effekt. Jag gjorde 15 varv. (Noga uppskrivna på papper.) Om man vill kan man sticka hela skaftet i resårstickning, men jag vill visa att man kan göra lite mer med strumpan så därför kör vi bara en liten resår. Vill du göra låga strumpor, skippar du nästa moment ”skaftet” och fortsätter direkt på hälflärpen.

Klippa av garnet (om du ska göra en lika färgglad som min, med varje del i olika färg).

20170910_212502.jpg
Aningens dålig bild, men det var kväll och dåligt ljus, men jag ville inte pausa projektet till morgonen.

Skaftet

Här är ett ställe man kan ”gå loss” med olika varianter av sticktekniker, t.ex. spetsstickning, flätor etc, men nu ska vi göra det enklaste bara för att få grepp om delarna. Vi kör slätstickning, dvs. sticka bara räta maskor vid rundstickning.

Byt till strumpstickor 3,5 mm och lila garn nr 568. Sticka slätstickning i ca. 9,5 cm. (Helt valfritt, men tänk på vadtjockleken bara. Kanske behöver du starta med fler maskor om man börjar högre upp (på tjockare delen) av vaden. För mig blev det 30 varv. Klipp av garnet om du tänkt byta färg.

20170911_082657

Hälflärp

Nu börjar det roliga, hälen! Jag gör alltid förstärkt häl, som förhoppningsvis klarar lite mer slitage än en vanlig slätstickad häl.

Fördela maskorna så att du har 22 maskor på första stickan (Det ska egentligen vara hälften av alla maskor du lade upp, eller lite färre, i detta fall valde jag lite färre), och fördela övriga maskor jämt på de andra två, dvs. 13 maskor på varje. Antalet på första stickan ska vara jämt så om du t.ex. hade 50 maskor från början blir ju hälften 25, det funkar inte eftersom det är ojämnt och då avrundar du nedåt, dvs. sätter 24 maskor på stickan som ska bli hälflärpen.

Förstärkt häl stickas enligt dessa två varv som upprepas:

Varv 1: lyft 1:a maskan rätt, *1 rm, lyft 1 maska avigt.* upprepa *-* varvet ut.

Varv 2: lyft 1:a maskan avigt, sticka aviga maskor varvet ut.

Om det är krångligt med den lyfta aviga maskan i början av varv 2, kan du istället sticka sista maskan på varv 1 avigt och istället lyfta 1:a maskan rätt.

Det är viktigt att första maskan på varje varv blir lyft och inte stickad då det blir mycket lättare att plocka upp maskor längs kanten sen!

Sticka enligt varv 1 och 2 i 6 cm för en damsocka (7 cm tror jag att jag brukar göra för en större herrsocka och kanske 4-5 cm för en barnsocka). För mig blev det 26 varv. Du ska sluta med ett varv 2 så att du börjar på ett rätavarv inför nästa moment!

Hälflärpsminskning

Detta är den trixigaste delen att räkna ut om man har eget garn utan mönster. Själva stickningen är lätt och går snabbt, men tja, det finns säkert något bra sätt att tänka. Byt till rosa nr 572. Du ska fortsätta sticka fram och tillbaka, i slätstickning så vartannat varv räta och vartannat var avigt.

Hälen består av 22 maskor när du börjar:

Varv 1: lyft 1 m rätt, 12 rm, 2 rm tills, 1 rm vänd (kvar, ostickade, är 6 maskor).

Varv 2: lyft 1 m avigt, 5 am (dessa ska motsvara ca. 2 cm och ska hamna i mitten av ursprungsmaskorna), 2 am tills, 1 am, vänd (kvar, ostickade, är 6 maskor).

Varv 3: Lyft 1 m rätt, 6 rm, 2 rm tills, 1 rm, vänd (kvar, ostickade, är 4 maskor).

Varv 4: Lyft 1 m avigt, 7 am, 2 am tills, 1 am, vänd (kvar, ostickade är 4 maskor).

Varv 5: Lyft 1 m rätt, 8 rm, 2 rm tills, 1 rm, vänd (kvar, ostickade, är 2 maskor).

Varv 6: Lyft 1 m avigt, 9 am, 2 am tills, 1 am, vänd (kvar, ostickade, är 2 maskor).

Varv 7: Lyft 1 m rätt, 10 rm, 2 rm tills, 1 rm, vänd (kvar, ostickade, är 0 maskor).

Varv 8: Lyft 1 m avigt, 11 am, 2 am tills, 1 am, vänd (kvar, ostickade är 0 maskor).

14 maskor är totalt kvar på stickan och du har stickat upp alla maskor på båda sidorna.

2 cm i mitten ska alltså ”vara kvar” rakt och resten ska minskas. (Tror 2 cm är bra oavsett vilken storlek man har på foten, så länge det är vuxenstorlekar, det är inte supernoga om det skulle bli 1,5 cm, hälen formar sig fint efter foten sen ändå. Det viktiga är att de maskor som är kvar ostickade på stickan när man vänder är delbart med 2, och att det blir samma två varv på raken.

Dags för nästa lite trixiga del:

Fotminskning

Nu har du snart många maskor eftersom du ska plocka upp maskor längs med hälflärpens kant. Dessa ska sedan minskas till ditt önskade antal. Kan tyckas onödigt, men det är ju här som foten är som störst för ett litet tag.

Börja med att sätta alla maskor som inte är hälflärpen på en och samma sticka, det är alltså de som kommer utgöra sockans överdel.

I vanliga fall fortsätter man ju bara med garnet som man har, dvs. man stickar hela hälflärpen tills man kommer till andra sidan och sen börjar maskupplockningen och det kan du göra om du inte som jag byter färg på alla moment. Jag ska ju byta färg så jag delar redan nu upp hälflärpens maskor på två stickor, med 7 på varje maska. Byt till grön nr 535, och börja sticka med den vänstra stickans som nu blir sticka 1. Plocka upp (fortfarande med sticka 1) 11 maskor längs med hälflärpens sidor, det blir ungefär 1 maska för varje lyft maskbåge längs med kanten, men du får hoppa över några.

Sticka överdelensmaskor på sticka nr 2.

På sticka nr 3, plocka upp 11 maskor längs hälflärpens andra sida, sticka de 7 sista maskorna på hälflärpen, och nu är du tillbaka till början.

Det är lite svårt att veta hur många maskor man ska plocka upp, ta inte riktigt en i varje kantmaska, men sen minskar man ju ändå till rätt antal så det brukar bli bra i vilket fall.

20170911_193355

Nu har vi många maskor totalt på stickorna och det är bra, eftersom just denna del är som störst på foten och det är bra för passformen, men vi behöver snabbt komma ner i korrekt antal maskor för resten av foten, och det gör vi genom parminskningar på stickorna 1 och 3 på vartannat varv.

Minskning 1:

Sticka ihop de två sista maskorna (räta) på sticka 1 tillsammans.

Minskning 2:

De två första maskorna på sticka 3 stickas så här: lyft 1:a maskan rätt och sätt tillbaka den på vänsterstickan vridet, och sticka ihop de två första maskorna tillsammans rätt, men genom deras bakre maskbågar.

Dessa minskningar görs på vartannat varv tills det åter är 48 maskor (eller det antal du startade med, eller önskar för foten). Jag skriver noga upp och för mig ser det ut så här:

20170912_085757.jpg

Ett streck för varje varv, och det är lätt att bocka av strecken när man gör socka nummer 2.

Sådär!

Nu är den ”svåra” hälen klar! Dags för raksträckan!

Nu ska du bara sticka runt i slätstickning fram till lilltåns spets. Enklast är det ju om du kan prova sockan på rätt fot, det är bara att dra på den (var lite försiktigt så att du inte tappar några maskor), när du preciiiiis passerat lilltåns spets är det dags för tåminskning.

Jag bytte till färg nr 531 och för mig blev det 37 varv. Var noga med att skriva ner alla varv, annars kan du få två strumpor i två olika längder!

20170911_224539

Nästan klar med första sockan! Jag gör en ganska enkel tåminskning. Den är inte anpassad fr någon specifik fot, utan båda sockorna blir likadana.

Tåminskning

Byt till färg 577. Fördela maskorna så att hälften av maskorna är på övre stickan (sticka 2) och den andra hälften är fördelade på de två ”undre” stickorna (sticka 1 och 3), lika många på varje. Nu ska vi göra parminskningar igen, på vartannat varv.

På sticka 1: Sticka räta maskor till de två sista maskorna, dessa stickas så här: lyft första maskan rätt och sätt tillbaka den på vänsterstickan vriden, sticka ihop båda maskorna i bakre maskbågen.

På sticka 2: Sticka 1 rät maska, sticka ihop två maskor rätt, sticka räta maskor tills 2 maskor återstår, dessa stickas så här: lyft första maskan rätt och sätt tillbaka den på vänsterstickan vriden, sticka ihop båda maskorna i bakre maskbågen.

På sticka 3: sticka 1 rät maska, sticka ihop två maskor rätt, räta maskor varvet ut.

Sticka ett varv rätt och sticka därefter minskningsvarv igen. Upprepa dessa två varv (minska på vartannat varv) tills du har 16 maskor kvar på stickorna (om du vill kan du minska en gång till så att det blir 12 maskor kvar om du tycker att 16 maskor är för mycket att dra igenom). För mig blev det 15 varv.

20170912_105913

Klipp av garnet, men gör inte garnänden för kort.

Dra garnet genom de resterande maskorna, helst två gånger och fäst tråden.

Fäst resten av garnet och tadah! Nu är det bara sticka en till!

*******************

Om du vill kan du förstås göra ovan socka, (kanske i färger som harmonierar lite bättre med varandra:)), men jag tänker mest att ovan socka ska användas som referens om man vill göra något av de mönster jag lägger ut nedan. Det är tre olika sockor, med lite olika design och i tre olika storlekar (som kan vara bra för att ha koll på om man är rätt ute när man mätt). De är alla baserade på ovan socka, och kan göras i vilken storlek som helst (du får räkna lite bara).

Lättaste sockan av de tre är Hjärtsockan. 

Den är stickad i en och samma färg, exakt som sockanatomi-sockan med ett hjärta på som broderas i efterhand. (Exempelsockan är i storlek 37).

PDF-mönster: Hjärtsockan -svenska

*******************

Nästa socka, med aningens högre svårighetsgrad är Sunday-sockan. Stickad i storlek 42, med alternativa skaft och tå (samma teknik som är spegelvänd för att få en mer distinkt tåminskning).

20171203_094659

PDF-mönster: Sunday sockan – svenska

*******************

Tredje sockan Green day-sockan stickade jag till min son som är 5 år, så den är i storlek 28 ca. Där lät jag ett spetsmönster följa med från skaftet och ner över foten. Lite klurigt att inte få avbrott i mönstret samt att få det att hamna rätt i förhållande till hälen.

20171119_150418

PDF-mönster: Green day sockan-svenska

*******************

Dessa mönster är gratis, men jag har lagt mycket tid, energi och kärlek på dem. Om du postar bilder på sociala medier är jag tacksam om du taggar mig (Annimia77 på instagram) och hänvisar till denna blogg för mönstret. Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s