Sockor/socks · stickning/knitting

Socktober

20170920_174248

English at the end!

Oktober betyder inte bara Halloween, utan det är ju även SOCKTOBER! Nu kommer jag inte fylla min blogg med massa sockmönster i oktober, utan oktober får istället starta mitt ”sockutforskningsprojekt”. Jag älskar att sticka sockor, jag har stickat massor, mestadels egna mönster. Ett problem bara, jag är väldigt traditionell, jag kan ett sätt bra, men känner mig lite skrämd av alla ”nymodigheter inom sockstickningen, och så kan vi inte ha det! Jag kommer därför undersöka, utvärdera och försöka lära mig alla dessa konstigheter, som tå-upp, två åt gången och alla konstiga hälar och tår som jag kan hitta. Jag kommer att testa andras mönster och länka till dem här och även blanda dessa med lite egna mönster. Ett par sockor i månaden, minst, kommer jag skriva om här, med någon annorlunda teknik varje gång, och jag har bunkrat upp med massor med sockgarn: Viking sportsragg och Svarta Fårets Raggsocksgarn, som finns på Favoritgarner.se.

Den här roliga resan börjar jag med att tipsa om ett mönster av Leef Bloomenstiel på den lättaste sockan: Tubsockan utan häl. Det är gratis på http://www.Ravelry.com (du är väl medlem där? Det är gratis och ett underbart mönsterbibliotek!) och du hittar om du söker på ”Spiral knit tube sock” där (eller följer länken i den engelska texten). Sockan är lite klumpigare än de med häl men helt perfekta som myssockor i soffan. Du behöver kunna räta och aviga maskor, kunna sticka ihop 2 räta maskor tillsammans och kunna sticka runt på strumpstickor. Jag använde garnet Viking Raggen, som är ett mjukt och osticksigt strumpgarn och du kan kolla in det HÄR.

Nästa gång kommer jag att visa hur jag stickar mina vanliga sockor, och det kommer inte att dröja en månad, (Om min plan funkar ;)) och sedan är det dags för den riktiga utforskningen!

20170829_164504

October is a great month in so many ways! Not only is it Halloween-month, it’s also Socktober! Ok, I don’t want to get your hopes up too much, I will NOT fill my blog with sockpatterns this month, eventhough I would have loved to. BUT October will be the start of my sock-exploration journey! I love knitting socks, I’ve done lots of them over the years. But there’s one problem: I always knit them the same way, with variations of course, but the heel and toe are always made with the same technique, (I’m very traditional och and always knit cuff down) and it’s time to explore all those new things: toe up, two at a time, fishlip heel, you name it! I’m going to try different patterns found online and mix them with some of my own patterns, at least one pair of socks a month, and each time focusing on something new. I’ve ordered a lot of yarn from Favoritgarner.se and I will mainly work with Viking Sportsragg and Svarta Fårets Raggsocksgarn.

Today I’ll start with a supersimple pattern: Spiral knit tube sock, it’s a free pattern by Leef Bloomenstiel, I found on Ravelry HERE, for really toasty socks for cozy evenings on the coach. I doesn’t have any heel just plainly knit as a tube and the easiest toe ever. Never knit socks before but knows how to knit in the round and manages knit and purl-stitches? This is the sock for you. They’re a bit bulky so I don’t recommend wearing them with shoes. This particular pair is knit with the yarn Viking Raggen, which you can check out HERE.

Next sockblogpost will be about how I knit my traditional sock, (and you won’t have to wait a whole month, I think I can promise you that), and after that we’re off to the unknown!

20170920_174255

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s