Köksgrejer/kitchenstuff

Grytlappar/potholders

20170420_185630

 

Dubbelstickning är en superspännande teknik tycker jag! Man stickar två sidor på samma gång, oftast blir de spegelvända färgmässigt men man kan även göra två olika motiv på de två sidorna. Man hade givetvis kunnat sticka var sida för sig och sedan virka ihop dem men fördelen med denna teknik är att vid varje färgbyte är garnerna snurrade så det går alltså inte att dela på styckena, vilket hindrar grytlappen från att bli sladdrig.

Detta är inte en egentlig instruktion och kräver att du antingen redan testat tekniken innan eller gärna googlar alla moment.

Jag har använt boken ”Mastering Colorknitting” av Melissa Leapman, (för jag gillar böcker), men alla instruktioner finns ju även på nätet.

Detta härliga bomullsgarn kan du köpa på Favoritgarner.se.(Gratis frakt och supersnabb levarans! Och paketen är rosa!) Jag tycker att detta garn passar så bra till köksgrejer eftersom det har lite speciell struktur och så är det rätt tjockt och därför snabbstickat.

I love double-knitting! Two sides knit at the same time, a bit tricky at first, but once you get the hang of it it’s actually easy!

This is really not a tutorial, just a chart and some info on the yarn, and if this is your first double-knit project you will need to do some googling…

Buy this yarn at Favoritgarner.se, the Swedish online yarnstore that just started to ship internationally! Isn’t that lovely! The yarn Scheepjes Bloom is a rather thick cottonyarn, perfect for kitchen stuff as it has a bit of a structure, and it knits up fast.

Material

Garn: Scheepjes Bloom
Vit nr 423, röd nr 406, rosa nr 407
Stickor nr: 3 m.m. Stickfastheten är inte jättenoga, men tekniken gör att stickningen blir lösare än vanligt så använd stickor som är 1-2 storlekar mindre än som står på banderollen (På Blooms banderoll står det 5, så jag gick ner 2 storlekar).
Virknål nr 4 till kanten.

Start:

Bestäm vilka två färger du vill ha på din grytlapp och lägg upp 26 maskor av varje färg, varannan t.ex röd och varannan vit. Googla ”invisible cast on for double knitting” och sticka enligt respektiva diagram:

Material

Yarn: Scheepjes Bloom
White nr 423, red nr 406, pink nr 407
Knitting needles: 3 m.m. Gauge is not very important, but this technique knits up a bit looser than normal knitting, so it’s necessary go down 1 or 2 sizes than what the yarn normally calls for. (Bloom should normally be knit with 5 mm needles.)
Crochet hook 4 mm for the edging.

Start:

Decide which two colors you’ll use on your hotpad and cast on 26 colors in each color, alternating the colors. Google ”invisible cast on for double knitting” for great tutorials and knit according to the chart of your choice.

20170422_134010

Denna är för hela motivet. 40 varv.  This chart is for all the 40 rows.

20170422_125556

Sticka varv 1-14 en gång. Upprepa varv 3-14 två gånger. Sticka varv 1-2, maska av.

Knit row 1-14 once, repeat rows 3-14 twice. Knit rows 1-2. Cast off.

Googla ” binding off double knitting” så kommer du till massa bra tutorials på hur du maskar av snyggt.

Jag virkade 3 varv med fasta maskor runt allt. Först ett varv runt hela (tre fm i varje hörn), det var inte helt lätt att få in virknålen och det syns nog på bilderna… På varv två virkade jag istället för 3 fm i ett hörn 1 fm, ca 12 lm, 1 fm. På varv två virkade jag ca. 14 fm runt luftmaskorna.

Fäst trådarna, klart!

Google ” binding off double knitting” for great tutorials on casting off double-knitting to make it look good.

I made a crochet edge with 3 rounds of single crochet. I made 3 sc in each corner. On round 2, instead of 3 sc I made: 1 sc, ch12, 1 sc. On round 3 I made approximately 15 sc around the chains. 

Weave in the ends, all done!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s