filt/blanket

Mina mormorsrutefiltar / my grannyblankets (WIPs)

(English at the end.)

Alla som stickar och virkar mycket vet ju att restgarnslagret kan växa väldigt snabbt. Vad gör du med dina restgarner? Jag kan varken slänga eller skänka bort garn, inte ens om det är en liten snutt. Tidigare har jag gjort ett gäng trekantssjalar i restgarn, men dessa har en förmåga att föröka sig i snabbare takt än jag kan ge bort/sälja dem. Jag behövde helt enkelt större projekt. Jag började göra mormorsrutefiltar. Jag började först med blandade färger, i ganska stora rutor, jag tror de var minst 10 varv per ruta. Det blev två sådana. Sedan gjorde jag med mindre rutor (tre varv), det blev två sådana. Restgarnet fortfarande inte slut! Sen fick jag den ”briljanta” idén att göra i olika färg, så nu har jag 8 filtar (i varsin låda, inte alls skrymmande, hm…) på gång (alla har nog mellan 50 och 200 rutor klara):

20170223_122841
svart-grå-vit
20170302_085624
brun-beige (2:a filten!)
20170305_075303
grön-vit (2:a filten! Och det som ser brunt ut är grönt, konstigt ljus…)

 

20170218_102630
rosa-röd-vit (min favorit!)

 

20170225_145954
orange-rostbrun

 

20170222_132039
blå

 

20170219_164843
lila

 

20170221_153647
turkos

Varje gång jag får en liten restgarnsbit över virkas den in i rätt filt. Helst med en gång. Super. Dock är jag väldigt petig med placeringen. Det tredje varvets garn måste ha tre rutor emellan sig innan de dyker upp nästa gång, och ingen ruta får se likadan ut. Det första varvet får alltså inte kombineras med andra varvets färg mer än en gång. Det gör att jag har massa rutor med bara första och andra varvet klara som väntar på nya garner att kombineras med samt att det ändå ligger massa smånystan i varje låda som också väntar på att kunna virkas in.

Jag virkar allt med virknål 4 oavsett garntjocklek och kvalitet. De allra tjockaste garnerna funkar inte, men upp till virknål 7-8 funkar rätt bra. Det jämnar ut sig sen. När de är klara hänger jag dem ute på vår tvättställning ute. En filt glömde jag ute en regnig natt när jag bara skulle vädra den en stund. Ångesten var svår när jag tog in den, men den var som nytvättad och hade rätat till sig ännu mer.

Ju mer blandning det blir på garnkvalitét desto bättre, mohair blandat med ull och akryl är toppen!

Mina filtar är 15*20 rutor stora med enkel virkad kant runt om.

Jag gör mina rutor såhär:

Slut 4 lm till en ring (jag använder inte magisk ring här då luftmaskorna är säkrare ifall man råkat fästa änden för dåligt.)

Varv 1: 4 lm, *3 st, 2 lm* 3 ggr, 2 st, en smygmaska i 2:e luftmaskan. Klipp av tråden

Varv 2: Byt färg. En sm i 2-luftmaskbåge, 3 lm, 3 st i samma luftmaskbåge, *1 lm (3 st, 2 lm, 3 st) i nästa luftmaskbåge* upprepa *-* 3 ggr totalt, 1 lm, 2 st i samma luftmaskbåge du startade i, 1 sm i 2:a lm. Klipp av tråden.

Varv 3: Byt färg. En sm i en 2-luftmaskbåge, 3 lm, 3 st i samma luftmaskbåge, *1 lm, 3 st i nästa 1-luftmaskbåge, 1 lm (3 st, 2 lm, 3 st) i nästa 2-luftmaskbåge* Upprepa *-* 3 ggr totalt, 1 lm, 2 st i samma luftmaskbåge du startade i, 1 sm i 2:a lm.

Jag virkar fast rutan direkt, med rutornas rätsidor mot varandra, en fast maska i luftmaskbågarna och två luftmaskor ”över” stolparna över hela sidan.

 

Every knitter and crocheter knows that the scrapbyarnpile can grow quickly. What’s your favorite scrapyarnproject?

I can neither throw away nor give away the tiniest little yarnpiece. A few years ago I made shawls out of my scrapyarn, but they didn’t use up enough yarn and I couldn’t sell them/give them away quick enough. I needed larger projects and started making grannyscrapblankets. First I made two in mixed colors and rather large squares, about 10 rounds each. Then I made another two mixed colors but with only three rounds/square. I still hadn’t used up all my scraps! Then I got the “brilliant” idea to make a blanket in each color, so now I have 8 WIPs of grannyblankets (each in its own box, very spacesaving… not):

Black-grey-white
Brown-beige (second blanket, finished the first last summer)
green-white
Red-pink-white
orange-rustybrown
blue
purple
Turqoise

Each time I get a little leftoveryarn I crochet it into one of the blankets. I’m very picky with placing the colors, though. The color of the third row must have at least 3 squares in between before I can place it again, and every square must be different which means that the first and second row can’t be the same twice.

I use consistently a 4 mm hook, and all kind of yarns. I can’t use the chunkiest yarn, which would use hook 9 or larger. The wobbliness straightens out over time. I usually hang the finished blanket outside on our clothesline.

My squares measures 15*20 squares with a simple crochet edge.

There are a few ways to make grannysquares. I make chain 4 in the beginning instead of the magic ring since I think the magic ring is not as secure as the chain 4 beginning. I also make chain 1 between the three dc’s and in the corners 2. I think the blanket becomes warm enough and benefits with a bit of airholes…

2 reaktioner till “Mina mormorsrutefiltar / my grannyblankets (WIPs)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s