top 5

Maj / May (top 5 travel with yarn)

IMG_20170531_145810
These was more or less my yarnprojects of May!

English at the end

Varje månad tänkte jag sammanfatta med en liten topp 5 av något slag. Eftersom maj dominerades av vår Mallorca-resa (En veckas förberedelse, en vecka där och en veckas återhämtning och uppackning = 3 av 4 veckor) kommer här en liten topp 5 av

garntips till resan – topp 5

 1. Tänk noga igenom vilka ställen du kan komma behöva ett garnprojekt på. Passar samma projekt på alla ställena eller krävs olika projekt? Detta var mina ”behov”:
  1. Jag är extremt flygrädd, på flygresan behöver jag definitivt ett projekt som är ganska svårt och sjukt roligt så att jag får ordentligt med distraktion. Jag väljer virkning eftersom IFALL säkerhetskontrollen tar mitt verktyg gör det inte så stor skada om jag förlorar virknålen till skillnad mot stickor som orsakar ett massivt tapp av maskor. Trävirknål och en till gömd för säkerhetsskull på annat ställe, samt en i vanliga bagaget (Jag blev inte av med någon!). Mönstret var Sophie’s garden, lagom klurigt, och för att slippa ha tusen nystan med mig valde jag en kaka självrandande ullgarn där jag gjorde vartannat varv från insidan och vartannat varv från utsidan. Än så länge så är väl inte resultatet supersnyggt, men blir nog bättre när jag är klar och har filtat den i maskin, men den höll borta den värsta paniken. (Min man kanske inte håller med, han säger att han hade fullt upp sittandes mittemellan en 5-åring som behövde hjälp med legot på ena sidan och en fru som grep efter honom i panik varje gång planet svängde lite.)
  2. Vid poolen och på stranden krävdes ett projekt av ett lättvättat garn som inte tog så mycket plats. Även här valde jag virkning. Ett gammalt, tunt och ärvt bomullsgarn med ett lätt fram-och-tillbaka mönster för en duk som kan bli vilken storlek som helst.
  3. Vi har ju en 5-åring och hade inga större planer att parta loss på kvällarna utan tänkte njuta på balkong/altan. Jag tog med mitt ”huvudprojekt” dvs. min dominofilt (stickad). Kanske inte det bästa alternativet, med tanke på att jag använder 11 olika färger och alla nystanen fick komma med, men jag följde mitt eget råd, se punkt 4 nedan så det var inga problem. I maj är kvällarna inte supervarma på Mallorca heller, så det var helt perfekt att få lite värme av den del som redan var stickad.
 2. Ta kopior av alla mönster du ska använda, ta för guds skull inte med en hel bok om det bara är en sida du behöver. Har du en lamineringsapparat rekommenderar jag att du laminerar allt som eventuellt kommer komma i närheten av pool, hav och våta baddräkter. (Särskilt blöt baddräkt är ett hot mot kopierade sidor, märkte jag.) Använd post-its på om du behöver räkna varv.
 3. Ta med en sax, men inte din finaste och bästa pysselsax. Räkna med att ingen annan i familjen tänkt på att ta med sax och denna sax kommer att komma till användning till ett gäng andra saker än vad en garnsax mår bra av. Saxen ska du såklart inte ha i handbagaget.
 4. Funderar du på vilken väska du ska ta med dig? Större eller mindre? Välj större så klart! Garn väger inte så jättemycket, men kan ibland ta plats.
 5. Planera noggrant! Läs noga instruktionerna så att du har
  1. allt garn du behöver
  2. alla tillbehör du behöver (stickmarkörer, stoppnål etc.)
  3. tillräckligt med projekt för tiden du är borta.

Sen är det bara att njuta av en härlig garnsemester!

20170516_105337
Notice my non-lamineted instruction? This advice comes from experience.  😀

I plan to post a top 5 each month, representing the month just passed. Mays’ big thing has been our trip to Mallorca and here’s my:

Travel with yarn – top 5.

 1. Think carefully through in what situations you will pick up your yarnprojects. Can you bring one project to all occasions or do you need different ones? These were my “needs”
  1. Being extremely scared of flying, my on-flight project was the most important one. I needed an intricate yet fun project to distract me, which made Sophie’s universe perfect . I chose crochet since the damage would be smaller to a crochetproject than if security would pull out knittingneedles. (They didn’t though!) One problem with mandalas, is that you might need many colors. I “solved” that problem by choosing a selfstriping yarncake and alternated between using yarn from the inside and the outside every other round. I use quotation marks around “solved” as the result isn’t as pretty as I thought and not the greatest solution… But the project worked as a distraction, eventhough my poor husband might not agree. He said it was quite stressful to have a 5 year old with lego-problems on one side and being grabbed  on, on the other side by a panicking wife every time the plane turned just the slightest. Well, we all survived. 
  2. The pool/beach-project I chose was a simple crochet-tablecloth, in a white simple cottonyarn, that washes easily in case it would get stained from the water and sand.
  3. Since this was a family-vacation we just planned to chill on the balcony after kiddo fallen asleep at night and for this, any project is perfect. I chose to bring the blanket in dominoknits I’ve been working on. Perhaps not the most spacesaving project as I needed to bring all 11 balls of yarn, but it was no problem as I completely followed advice nr 4 below.
 2. Bring copies of every project you’ll use. Do NOT bring the entire book if you only need one page. If you have access to a laminating machine, use it on everything that might get close to pools, ocean and wet bathing suits (ESPECIALLY wet bathing suits are big threats to photocopied pages!!) Use post-its if you have to keep track of rounds and rows.
 3. Bring a pair of scissors. Not in your hand luggage, and definitely your favorite and best pair. It’s likely no one else in the family has remembered to bring scissors and your own precious ones might be used for anything and everything that isn’t yarnfriendly.
 4. Thinking about what size bag you’re bringing. Choose bigger of course. Yarn doesn’t have to weight much, but can take up a lot of space. (And you might even find a yarnstore abroad!)
 5. Plan your projects carefully, making sure you have:
  1. enough yarn
  2. all gadgets you might need (stitchmarker, darning needle…)
  3. enough projects for the time your away.

And then it’s just to enjoy and have a wonderful yarnholiday!

20170514_201717
Palmtrees!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s